В момента по света се разработват 70 ваксини против коронавирус, като

...
В момента по света се разработват 70 ваксини против коронавирус, като
Коментари Харесай

В момента се разработват 70 ваксини против COVID-19

В момента по света се разработват 70 ваксини срещу ковид, като има три водещи компании, които към този момент организират проби върху хора, оповестява " Блумбърг ", базирайки се на Световната здравна организация (СЗО). Три от тях имат  най-голям потенциал и към този момент се тестват върху хора.

Най-напреднало е клиничното тестване на ваксина, създадена от CanSino Viologics в Хонконг и Пекинския институт по биотехнология, която е във втора фаза, съобщава Bloomberg. През март компанията разгласи, че е получила китайско регулаторно утвърждение за започване на тествания на хора на нейната ваксина.

Другите две разработки, които към този момент се тестват върху хора се създават от две американски компании за произвеждане на медикаменти - Moderna Inc. и Inovio Pharmaceuticals Inc. 

Базираната в Масачузетс компания Moderna получи през март регулаторно утвърждение в Съединени американски щати за бързо прекосяване към изпитвания върху хора, прескачайки по този метод години на тествания върху животни. Inoavio от своя страна, дребна биотехнологична компания от Пенсилвания, започна клинични проби на евентуална ваксина против COVID-19 при започване на април. За своите клинични проби Inovio е заела 40 здрави доброволци от Филаделфия. Всеки един от тях ще получи по 2 дози от имунизацията, като времето сред двете инжекции ще бъде 2 седмици. Компанията счита, че до лятото ще получат първите резултати във връзка с нейната сигурност. Ако те са позитивни, Inovio ще започва нови клинични проби, които този път ще са фокусирани върху ефикасността ѝ против вируса.

Фармацевтичните колоси като Pfizer и Sanofi имат създадени ваксини също, само че към момента се намират в предклиничен стадий, сподели документ на СЗО.

Напредъкът в създаването на ваксини се следи с невиждана скорост, защото наподобява все по-малко евентуално инфекциозният патоген COVID-19 да бъде овладян единствено посредством налагане на карантина и обществено разграничаване.

Лекарствената промишленост се надява да компресира времето, належащо за приемане на ваксина на пазара - нормално към 10 до 15 години - до най-много 1 година.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР